Мода та тренди

У Черкасах створили бойову вишиванку

Ідея створення унікальної військової вишиванки належить бійцю 118-ї окремої бригади територіальної оборони, котрий за фахом є мистецтвознавцем, до війни працював у сфері охорони історико-культурних пам’яток, пише Голос України.

Втілювати задум на полотні взялися в арт-майстерні заслуженої художниці України, ”академіка” української вишивки, Олександри Теліженко: «Те, що бойова вишиванка з’явилася у Черкасах, зовсім не випадково. Адже відомо, що на землях, де сформувався український етнос, ще в доісторичні часи носили орнаментований одяг. Археологічні знахідки підтверджують це. Найдавнішу українську вишиванку зафіксовано на срібних фігурках шостого століття, знайдених на Черкащині. Чоловіки одягнені у традиційний український одяг, ідентичний сорочкам з орнаментом вісімнадцятого-дев’ятнадцятого століття. Упродовж віків на середньому Придніпров’ї сформувався свій стиль вишивки – надзвичайно різноманітний і життєствердний. Тому закономірно, що вишиванка для українських воїнів народилася саме тут!».

Олександра Теліженко також зазначає, що у створеному нею орнаменті закодовано нашу перемогу над жорстоким і підлим ворогом. Барви вишиванки гармонійно поєднуються із кольорами строїв захисників Вітчизни. Два відтінки зеленого символізують життя, охристий та брунатний кольори – воїнську міць, нездоланність та відродження.

Автори бойової вишиванки вважають, що аналогів їхнього витвору нової військової моди в Україні і в світі немає.

Фото: 118-та бригада територіальної оборони