LifestyleПодорожі

Евакуація до Японії: який шанс отримати статус біженця в Піднебесній?

Кількість українців, які прибули до Японії після вторгнення росії в Україну, досягла 1000 осіб. Про це повідомили в суботу, 21 травня 2022 року, імміграційні органи.  KYODO NEWS  повідомляє, що Японія традиційно визнає не більше 1% заяв про надання статусу біженця.

На даний момент країна приймає евакуйованих з України громадян за спеціальною програмою, не надаючи їм статусу біженця. За даними видання, уряд надав значну підтримку українцям. Японія організувала кілька місць у комерційному рейсі з Польщі раз на тиждень. Також уряд забезпечив добові виплати до 2400 ієн (19 доларів) евакуйованим, у яких немає родичів чи знайомих, до яких можна було б звернутися. Крім того, держава бере на себе витрати на медичні послуги та уроки японської мови.

Також видання зазначає, що Японія часто зазнає критики за консервативність у питаннях прийнятті біженців. Згідно з останніми даними Міністерства юстиції за 2021 рік, з 2413 шукачів притулку лише 74 людини були визнані біженцями. Ще 580 особам дозволено перебувати в Японії з гуманітарних міркувань, хоча їм не надали статус біженця. Для українських біженців у Японії запустили програму з працевлаштування та спростили правила в’їзду з домашніми тваринами.