LifestyleДозвілля

Топ-7 міфів про акумулятор вашого смартфона

Акумулятор – одне з найслабших місць смартфона. Літій-іонні батареї з часом виходять з ладу, також вони не люблять змін температури. Крім цього, існує багато теорій про те, що провокує передчасне зношення акумулятора. Ось перераховано найпоширеніші міфи з поясненням чому не варто їм вірити.

Міф №1: якщо потужність зарядки вище допустимого, смартфон вийде з ладу

Параметри зарядного пристрою – не єдиний фактор, що впливає на швидкість заповнення енергії. Важливий також зворотний зв’язок від смартфона. Для контролю сили струму та енергії в акумуляторі в смартфони та планшети вбудовуються спеціальні контролери. Саме вони визначають швидкість зарядки і змінюють її в залежності від стану батареї. Вони ж не допускають збільшення струму вище допустимого під час заряду, призупиняють процес зарядки по досягненню 100% і не допускають повного розряду до 0%.

Міф №2: смартфон не можна залишати на зарядці на ніч

Теж саме. У смартфоні стоїть спеціальний контролер. Коли акумулятор заряджається до граничного рівня, він зупиняє надходження енергії, щоб батарея не вийшла з ладу. Як наслідок, батарея не отримує живлення і не нагрівається.

Міф №3: акумулятор потрібно розряджати до 0%

Цей міф дістався до нас з минулого, коли в мобільні телефони ставилися нікель-металогідридні (Ni-Mh) і нікель-кадмієві (Ni-Cd) батареї. Вони володіли «ефектом пам’яті», і ємність в них скорочувалася в міру використання акумулятора. Тому перед експлуатацією виробники рекомендували повністю їх розряджати. Літій-іонні акумулятори в меншій мірі схильні до «ефекту пам’яті», тому повністю розряджати батарею перед зарядкою не потрібно. Більш того, у цих батарей є є обмежений ресурс циклів заряду. Тобто, в їхньому випадку все рівно навпаки – розряд до 0% навпаки шкодить батареї і сприяє старінню.

Міф №4: не можна використовувати неоригінальні зарядні пристрої

Частково це правда, але неоригінальні зарядні пристрої бувають різними. Купівля фірмового блоку живлення від виробника смартфона – найбільш надійне рішення, але неоригінальні пристрої можуть бути не гірше. Важливо, щоб зарядка була сертифікована по одному із стандартів. У Xiaomi це Quick Charge, у iPhone – Power Delivery, у OPPO – superVOOC. Заряджати пристрій зарядкою з іншим стандартом допускається. Обмеження буде лише в швидкості – умовно, OPPO з підтримкою superVOOC заряджати блоком живлення від Xiaomi з Power Delivery, швидкість заповнення енергії буде досить повільною. Не можна використовувати дешеві китайські блоки, в яких якраз стандарт зарядки не вказано. Саме вони в більшості випадків провокують загоряння батареї. Загалом, купувати зарядки сторонніх виробників можна. Головне, щоб вони відповідали нормам якості.

Міф №5: швидка зарядка виводить акумулятор з ладу

Учені дослідницького центру SLAC National Acceleration Laboratory спростували цей міф. Акумуляторні електроди розподіляють енергію рівномірно і поступово, незалежно від швидкості зарядки. Батарея ж не нагріється вище допустимого. Якщо максимальний рівень буде перевищений, пристрій вимкнеться.

Міф №6: закриття фонових додатків збільшує час роботи

Логіка така: чим більше додатків відкрито, тим більше енергії витрачається. На ділі ж система самостійно оптимізує енергоспоживання і витрату місця в оперативній пам’яті – вона вивантажує зайві додатки з багатозадачності, і їх робота частково призупиняється. Багатозадачність з’явилася в iPhone 4 в 2010 році. Тоді ж у користувачів з’явилася маса питань щодо її роботи. Одному з них засновник Apple Стів Джобс відповів по електронній пошті: «Людям нема чого розбиратися, як працює багатозадачність. Просто користуйтеся нею, як задумано, і ви будете щасливі. Виходити з додатків необхідності немає».

Міф №7: смартфон треба частіше перезавантажувати, щоб продовжити йому життя

Процес перезавантаження смартфона ніяк не впливає на термін служби акумулятора. Перезавантаження позитивно впливає на роботу операційної системи, а тривалість експлуатації акумулятора залежить від числа циклів зарядки/розрядки.