LifestyleПодорожі

Біженцям з України дозволили легально працювати в Ізраїлі

23 травня 2022 року міністр внутрішніх справ Ізраїлю Аєлет Шакед підтвердила, що її країна надасть українцям, які виїхали в зв’язку з війною, дозвіл на офіційне право влаштовуватись на роботу. Про це повідомляє «Оперативна Україна інфо» з посиланням на посольство України в Ізраїлі. Завдяки тривалому переговорному процесу посольства України з МВС Ізраїлю вдалося змінити попередню заборону уряду.

«Рішення міністерства є безпрецедентним для місцевого законодавства. Дозволи нададуть змогу українцям легально працевлаштуватися на території Ізраїлю та утримувати себе, допоки в Україні триває війна»,  – йдеться у повідомленні. У посольстві уточнили, що нині опрацьовують питання процедури оформлення дозвільних документів.

Ізраїль не має  загальної програми допомоги біженцям, але є програма допомоги особам, що мають право на придбання громадянства Ізраїлю, відповідно до Закону «Про повернення». Така категорія осіб повинна звертатися в консульську службу Ізраїлю і державне агентство НАТИВ для отримання спеціальної візи.

Детальніше ось тут: https://www.gov.il/ru/departments/general/visa.

Репатріанти мають право на отримання «кошику абсорції» – грошової допомоги репатріантам, призначеної для облаштування на первинному етапі приїзду в Ізраїль. Допомога надається в якості забезпечення засобів існування на період вивчення івриту в ульпане (впродовж 6 місяців) і включає дотації на оренду житла на перші 12 місяців життя в Ізраїлі.

Громадяни України, які не мають підстав для репатріації, сприймаються Ізраїлем як туристи. Ця категорія громадян може отримати допомогу через підтримувану Посольством платформу RAZOM Israel helps Ukraine https://razom.world/. Заповнити форму можна на сайті, далі чекати на відповідь волонтерів.

В’їзд з тваринами. Якщо ви збираєтеся перевозити собаку або кішку в Ізраїль, тварина повинна мати імплантований чіп стандарту ISO (#11784 і #11785). 

Посольство України в Ізраїлі: http://israel.mfa.gov.ua. Адреса: 50 Yirmiyahu Str, 62594, Tel Aviv, Israel. Телефони: 972 3 627 33 03 (щодня з 14: 30 до 17: 30) та 972 54 667 67 82 (у випадках надзвичайних ситуацій). Контактний e-mail: emb il@mfa.gov.ua, consul il@mfa.gov.ua