LifestyleКраса

7 незвичайних фактів про губну помаду, які вас здивують

Губна помада – найвідоміший та найвикористовуваніший продукт макіяжу. До того ж він має довгу та дивовижну історію. 

А чи знали ви що:

1. Найдорожча помада у світі коштувала більше, як автомобіль. У списку приголомшливо дорогих повсякденних речей, десь між бургером із золотою фольгою поверх чорної ікри та платиновою трубочкою для коктейлів, є й помада у золотому футлярі, інкрустованому діамантами. Йдеться про Guerlain KissKiss Gold and Diamonds, випущену в 2007 році, що коштувала $62 тисячі. Від «лыныйних» помад KissKiss лімітна помада відрізнялася лише дорогоцінною «обгорткою»; для більшого спокою арабських шейхів, чиї дружини купували собі цей бьюті-скарб, вона мала функцыю поповнювання.

2. Помада стала популярною завдяки кіно. Зараз помада – один із найпопулярніших б’юті-засобів: за статистикою, нею користується 81% жінок у світі. Для порівняння, тональними кремами та пудрами користуються 64%, а рум’янами – близько 54%. Своєю популярністю помада зобов’язана чорно-білому німому кіно 20-х років минулого століття – бум продажів помади історично збігся з появою перших кінодів.

3. Червона помада справді притягує погляди. Згідно з дослідженням, проведеним в Університеті Манчестера, чоловіки найдовше дивляться на жінок із губами, нафарбованими червоною помадою. У середньому чоловіки затримували погляд протягом 7,3 секунд. Для порівняння, на дівчат з рожевою помадою дивилися близько 6,7 секунди, а на дівчат з ненафарбованими губами – 2,2 секунди. 

4. З помадою ви здаєтеся розумнішою. Ну, або як мінімум професійніше. Дослідження, проведене вченими Гарвардського університету спільно з компанією Procter & Gamble, довело: співробітниці з макіяжем очей та помадою оцінюються колегами як більш компетентні та кваліфіковані.

5. «Ефект губної помади» – реально існуючий термін економіки. Суть його зводиться до того, що продаж помади завжди зростає, коли економіка країни чи регіону падає. Так, під час рецесії 1999–2000 років у США вчені зафіксували 4-відсоткове зростання продажів косметики для губ, тоді як одяг, прикраси та взуття показали значно скромнішу, а то й негативну динаміку. «Ефект губної помади» економісти пояснюють бажанням порадувати себе приємною дрібницею, коли грошей на серйозні покупки немає, а настрій через нестабільну ситуацію навколо пригнічений і потребує поліпшення.

6. Помада підвищує моральний дух. Це вигадали не ми, а британський прем’єр-міністр Вінстон Черчілль. Саме він розпорядився налагодити випуск губної помади у Великій Британії під час Другої світової війни, бо вона «підвищує моральний дух населення». Виробництво будь-якої іншої косметики на території країни у цей час було припинено.

7. Олівці для губ винайшла Єлизавета I. Королева Англії Єлизавета I була у захваті від помади та її похідних. З чуток, саме вона винайшла олівець для губ, змішавши пігмент, товчений гіпс, віск та жир і «упакувавши» суміш у перо для письма. А ще англійська монархиня вірила в цілющу силу макіяжу і підфарбовувала губи щоразу, коли відчувала нездужання. Історики стверджують, що на смертному одрі вона нанесла на губи половину тюбика помади.