Дозвілля

«Надійні поради»: як вберегтись від шахраїв, шукаючи роботу за кордоном

Надія Матвєєва продовжує ділитися цінними порадами, які допоможуть убезпечити життя у воєнний час, у рубриці «Надійні поради» на СТБ. Так, телеведуча розповіла, про що варто пам’ятати, аби не натрапити на шахраїв, шукаючи роботу за кордоном.

Як вберегтись від шахраїв, шукаючи роботу за кордоном:
— Стережіться торговців людьми. Не приймайте пропозиції роботи від незнайомців біля прикордонних пунктів пропуску, на вокзалах та вулицях великих міст.
— Не сідайте в машини до людей, які активно нав’язують вам свою допомогу.
— Не залишайте дітей без нагляду та не довіряйте їх новим знайомим.
— Аби не потрапити до схем наркотрафіку, ніколи не погоджуйтесь перевезти через кордон невідомі сумки чи пакети.
— Не реагуйте на оголошення з дуже високою зарплатнею. Пошукайте ці пропозиції в інтернеті – якщо вони вже довго блукають сайтами, це може бути шахрайською схемою.
— Перевірте сайт роботодавця або рекрутингового агентства. Новостворені сторінки, про які мало згадувань в пошукових системах, мають вас насторожити.
— Збираєтеся на співбесіду – заздалегідь повідомте адресу своїм родичам та місцевим волонтерам.
— Якщо на співбесіді вам не ставлять уточнюючих запитань про досвід та не висувають жодні вимоги, все проходить надто легко та швидко – дуже ймовірно, що вас хочуть ошукати.
— Вирішили спробувати – в жодному разі не підписуйте договори на мові, яку ви не розумієте. Але й не погоджуйтесь на нелегальне працевлаштування: законодавство захищає перш за все тих, хто його дотримується. Краще скласти переклад контракту та підписати його. Зверніть увагу на нечіткі формулювання: за фразою «та інші види робіт» може ховатися будь-що. Пам’ятайте, що шахраї можуть запропонувати підписати договір з нижчою, ніж ви домовлялись, заробітною платою – «щоб податок був меншим». Жодних гарантій, що усні домовленості діятимуть, в такому випадку не буде.
— За будь-яких обставин нікому не віддавайте свої документи. Шахраї можуть використати їх для фінансових махінацій, вас можуть змушувати робити щось незаконне, шантажуючи неповерненням документів. Тому віддавайте свій паспорт тільки в руки працівників прикордонної служби та поліції.

Якщо вам потрібна допомога за кордоном:
Лінія екстреної допомоги в ЄС: 112;
Національна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 527 (з мобільного), 0-800-505-501 (зі стаціонарного);
Гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації «Ла Страда»: 116 123 (з мобільного), 0 800 500 335 (з мобільного та стаціонарного).