LifestyleПодорожі

В Чехії припинять грошові виплати певним категоріям українців

Станом на 9 червня 2022 року з початку повномасштабної війни Чехія видала громадянам України понад 370 тисяч віз тимчасового захисту. Візи дозволяють перебувати в країні впродовж року та надають доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці.

Однак, деяким групам  біженців з України, які перебувають у Чехії, припинять виплати гуманітарної допомоги в обсязі 5000 крон ( що приблизно становить 200 євро). Ці зміни стосуються тих категорій, які отримують від держави безкоштовне житло, харчування і гігієнічні засоби. Повідомляється, що такі заходи спрямовані проти «дотаційного туризму».

Окрім того, з другого місяця перебування в Чехії допомога нараховуватиметься за місцем постійної реєстрації і державні органи  перевірятимуть, чи насправді проживають зареєстровані біженці за заявленою адресою.

Уряд Чехії схвалив пропозицію Міністерства внутрішніх справ щодо забезпечення житлом українських біженців навіть після завершення режиму надзвичайного стану у червні.  Згідно із законом, нинішня програма реєстрації біженців має продовжити своє функціонування й надалі. Для цього вводиться система заходів під назвою Lex Ukraine, яка зобов’язує адміністративні органи Чехії  надавати українцям тимчасове житло. Фіксована компенсація для орендодавців становитиме від 200 до 350 крон.