LifestyleДозвілля

Піші прогулянки: чому необхідно вдосталь гуляти

Піші прогулянки – один з найпростіших і доступних способів схуднути, розвантажити мозок і зміцнити своє здоров’я. Сьогодні саме час розібратися в користі пішої ходьби. Як гуляти з максимальною користю для здоров’я, чому потрібно частіше виходити з дому на прогулянки, повідомляє Uahealth в своєму Instagram.

Експерти назвали чотири причини, через які необхідно часто гуляти:

— Вивільняються ендорфіни. Як і під час будь-яких інших форм фізичної активності, ходьба сприяє вивільненню цих сполук, які знижують стрес, біль та навіть здатні давати відчуття легкої ейфорії та радості;
— Зміцнюється імунітет. Щоб лейкоцити ефективно захищали від вірусів та різних шкідливих бактерій, їм потрібно чимало кисню, а прогулянка на свіжому повітрі якнайкраще сприяє насичченню киснем організму. Прихильники довгих прогулянок рідше хворіють;
— Продовжується життя. Фахівці заявили, що щоденні 10-хвилинні прогулянки здатні знизити появу діабету 2 типу (на 40%), хвороб серця (35%), ризики передчасної смерті (на 15%), розвиток ракових захворювань (на 20%), а також старечої деменції (на 30%);
— Покращується робота мозку. Дослідники кажуть, що у людей креативних сфер зайцнатості, які бувають на природі без гаджетів та мережі, творче мислення підвищується на 50%. Також прогулянки допомагають покращити увагу після важкої роботи.

Додамо, що рух добре допомагає при проблемах із спиною. Особливо вранці, коли в організмі через пробудження від сну підвищується рівень кортизолу (гормону стресу), посилюючи дискомфортні та хворобливі стани. Фізична активність забезпечують його швидке розщеплення, в результаті напруга та біль зменшуються.

До того ж 30-хвилинна піша прогулянка у поміреному темпі може спалити до 150 кілокалорій. Крім того, ходьба зміцнює м’язи, знижує потяг до солодкого. Якщо регулярно починати чи закінчувати свій день прогулянкою , то це сприятиме рятуванню від зайвих кілограмів.

Вирушати на прогулянку слід кудись у парк, ліс, чи набережну водойому. Все тому, що природні пейзажі діють заспокійливо на емоційний стан, сприяють зниженню кров’яного тиску.