Кіно

Netflix співпрацюватиме з українськими кінодіячами, які постраждали через війну: оголошено дві ініціативи

Стримінговий сервіс Netflix розпочав співпрацю з House of Europe та Українською кіноакадемією, щоб допомогти кінодіячам, які постраждали через війну. Оголошено дві ініціативи, які можуть посприяти розвитку кіноіндустрії в Україні. Про це пише OBOZREVATEL.

Ці програми забезпечуватимуть фінансову підтримку та доступ до навчання в експертів для українських кінематографістів, які вже давно будують кар’єру або тільки починають свій шлях. Відповідна інформація з’явилася на сайті Української кіноакадемії.

Бажаючі долучитися до ініціатив можуть спробувати свої сили, заповнивши анкету, розгляд яких розпочали 28 липня.

Програма Української кіноакадемії передбачає надання 48 грантів на розробку сценаріїв по 15 тисяч доларів за кожен. Вона буде доступною для команди досвідчених українських кінодіячів, яка складається з двох осіб – сценариста та продюсера. Також їм нададуть можливість долучитися до ексклюзивних сесій у режимі онлайн, де українці зможуть повчитися в міжнародних експертів кіногалузі.

«Ми віримо, що підтримка кіно- та серіального виробництва в Україні у формі грантів на розробку проєктів і зустрічей із міжнародними експертами допоможе індустрії продовжувати розвиватися та навіть сприятиме її подальшому розвитку», – йдеться в коментарі виконавчої директорки Української кіноакадемії Анни Мачух.

Програма під керівництвом House of Europe забезпечить 100 стипендій по 1000 євро для кінотворців на будь-якому етапі їхньої кар’єри. Початківці, які ще не встигли зарекомендувати себе, зможуть пройти навчання з процесу кіновиробництва, пост-продакшну та пітчингу від Netflix.

«Війна вплинула на українських кінематографістів у найважливіших аспектах їхнього життя – і все ж вони залишаються кінематографістами, сповненими ідей та професійних навичок, які світ має побачити зараз, як ніколи», – сказав Крістіан Дімер, керівник програми House of Europe.

Нагадаємо, що раніше платформа Netflix підтримала Україну в війні з Росією і відмовилася від співпраці з країною-терористом. Так, від 30 травня 2022 року росіяни втратили доступ до стримінгового сервісу.