Кіно

Соліст Kalush Orchestra озвучив історію Будинку культури в Ірпені

Тимофій Музичук – сопілкар та соліст українського гурту Kalush Orchestra, який цього року переміг на «Євробаченні», озвучив історію Будинку культури Ірпеня, який був зруйнований російськими окупантами. Відео стало частиною кампанії Українського Інституту Postcards from Ukraine, яка розповідає про унікальні культурні чи історичні пам’ятки, зруйновані під час повномасштабного вторгнення Росії. Про це пише ZN.UA.

«Люди збудували будинок культури за власної ініціативи й своїм коштом. Тут вони співали, влаштовували мовні клуби та вистави, ходили на концерти артистів, яких любили. Виступав тут і я з фольклорним ансамблем Кралиця. На сцені, якої більше вже немає», – говорить Музичук у відео.

В перші місяці повномасштабної війни місто Ірпінь стало щитом для Києва та потрапило під російську окупацію. Під удар потрапив і будинок культури, пошкоджено фасади, інтер’єри та перекриття будівлі.

Центральний будинок культури в місті Ірпінь з’явився одним із перших серед подібних закладів на території України після Другої світової війни. Ініціатором будівництва виступила місцева громада: люди прагнули дбати про культурний розвиток спільноти міста. Мешканці Ірпеня завжди пишалися цією важливою ініціативою.

Офіційне відкриття відбулось восени 1954 року.