Книги

Створили найбільшу книгу у світі, яку неможливо прочитати

Сучасна манга з’явилася в Японії рівно через 10 років після виходу у світ першого коміксу в США – в 1902 році, проте була, є і залишається не японською копією «старшого брата», а своєрідним національним видом мистецтва, який користується в Країні Вранішнього Сонця не меншою , якщо не більшою, повагою, ніж у Штатах. Втім і поза Японією шанувальників манга – мільйони. Про це пише Lenta.

Це підтвердив і нинішній обмежений випуск манги One Piece, який оголошений найдовшою (товстою, великою – формулювання можна вибирати, причому підійде будь-яке) книгою з існуючих. Вся справа в тому, що, як розповідає The Guardian, у книзі 21450 сторінок, тому читати її практично неможливо, але це і не входило в задум видавництва JBE, де вважають те, що вони зробили на світ, скульптурою.

Артефакт вартістю €1900 євро приписується не Ейітіро Ода, письменнику та художнику One Piece, яка з 1997 року щотижня публікується в японському журналі Shōnen Jump. Він продається як робота мультдисциплінароного художника Ilan Manouach, який розробив лімітоване видання під назвою ONEPIECE.

Manouach – реальна людина, яка, до речі, ще й у джазовому ансамблі грає, давно відомий своїми незвичайними проектами в галузі коміксів. В даному випадку він роздрукував японське цифрове видання One Piece і представив його як одне ціле, але не як книгу, а як «скульптуру».

Представник JBE пояснив The Guardian, що ONEPIECE це «нечитабельна скульптура, що має форму книги, найбільша на сьогоднішній день за кількістю сторінок і шириною корінця, яка матеріалізує екосистему онлайн-поширення коміксів». При цьому обмежений тираж у 50 копій було розпродано протягом кількох днів після його випуску.

Створюючи книгу, яку неможливо читати, Manouach, очевидно, хотів наголосити, що комікси існують одночасно як товар (ми неодноразово розповідали про те, як перші випуски коміксів з Бетменом та Суперменом продавалися за мільйони доларів) та як література. Це теорія, яку вже прийняла сама індустрія коміксів – компанія СGC пропонує послугу, де вона оцінює комікси клієнтів і запаковує їх у захисний пластик.

На питання, чи брав участь Ейітіро Ода у створенні ONEPIECE або чи консультувалися з ним щодо створення ONEPIECE, і чи не виникнуть питання з авторським правом, представник JBE сказав, що на думку видавництва порушення авторських прав тут немає, оскільки книгу фізично неможливо читати.

Кейта Мурано, співробітник відділу міжнародних прав у Shueisha, японському видавцеві манги Оди, підтвердив, що з його компанією не консультувалися. За його словами, «нашим ліцензіатом у Франції, який видає One Piece, є видавець Glénat». Ейітіро Ода, можливо, також не отримає жодних гонорарів за публікацію ONEPIECE, але і без цього його серія коміксів вже зробила його найбагатшим творцем манги всіх часів, його статки оцінюються приблизно в $200 млн., а оригінальна манга One Piece занесена до Книги рекордів Гіннеса як та, що має найбільшу кількість копій, опублікованих для однієї і тієї ж серії коміксів одного автора – на сьогоднішній день це понад 416 млн.

Продаж «скульптури» ONEPIECE – не перший випадок, коли світ мистецтва заробив багато грошей у світі коміксів. Знаменитий художник поп-арту Рой Ліхтенштейн побудував на цьому кар’єру, копіюючи свої монументальні полотна безпосередньо з коміксів. Whaam! був взятий з панелі DC All-American Men of War, а «Спляча дівчина», яку 10 років тому було продано за $44,8 млн., було засновано на ілюстрації з іншого коміксу DC.