Кіно

Дарт Вейдер у фільмах Disney «заговорить» штучним голосом завдяки українській компанії

Антагоніст кіноепопеї «Зоряні війни» Дарт Вейдер у нових фільмах студії Disney «заговорить» штучним голосом, який змоделює українська компанія. 91-річний актор Джеймс Ерл Джонс, який озвучував героя близько 45 років, дозволив у майбутньому штучно відтворити його голос. Про це пише Обозреватель.

За справу взялася компанія українців Respeecher, яка виконає побажання студії за допомогою ШІ-інструменту. Про це повідомив ресурс Аrs Тechnica).

Джеймс Ерл Джонс від 1977 року озвучував злодія, тому Disney не забажали змінювати його голос, хоч актор уже не може виконувати свою роботу. Останнім проєктом за його участю став дев’ятий епізод «Зіркових війн», котрий показали у 2019 році.

Вирішити проблему з відтворенням голосу допомогла українська компанія Respeecher, яка займалася створенням штучного голосу Дарта Вейдера в умовах повномасштабної війни. Свою технологію відтворення голосу компанія використовує для роботи над понад 50 проєктами, серед яких перші серіали у всесвіті «Зоряних війн»: «Мандалорець» і «Книга Боби Фетта». Команда працює вже більш як чотири роки.